banner
logo
Utazni öröm, otthon pedig a fotók idézik fel és hozzák vissza az emlékeket. Jó kirándulást kívánok!

 

Főoldal

Állat

Barát

Harmónia

Úti-barát

Vendégkönyv

 

Előkészületben:

A távoli Kína
Hétvégi kirándulások autóval
Kappadókia
Loire-völgyi kastélyok
Magyarországi kastélyok
Németország
Prága
Róma, Barcelona
Toscana

 

Az Úti-barát rovat cikkei:

>>Nyaralás Egyiptomban
>>Élvezetek földjén: Provance
>>Ausztria, a szomszéd fűje

 

Nyaralás Egyiptomban

Egyiptomban összeköthetjük a kulturális kirándulást a pihenéssel és a búvárkodással. Meleg és napsütés, kristálytiszta tenger, homokos part. Úszás, hűsölés, esténként pezsgő élet a városokban. Kihagytam valamit? Irány Egyiptom! (A Külügyminisztériumnál érdemes érdeklődni az aktuális politikai helyzetről!)

eszfinx

Irány Egyiptom!
Egyiptomban összeköthetjük a kulturális kirándulást a búvárkodással. Egy hurghadai vagy sharm el sheikh-i központú nyaralás magába foglalja a piramisok, a luxori Karnak-templom megtekintésének lehetőségét és az egy-egy napos búvár-kirándulásokon való részvételt egyaránt. A parti szállodák jó minőségűek, a higiéniai szabályokat betartva remekül pihenhetünk, strandjaikon hűsölhetünk az árnyékban – persze ott is csak óvatosan, hiszen ez Afrika! – estefelé pedig irány a város és a bazár! Ha azonban kifejezetten merülés központúan szeretnénk kipihenni fáradalmainkat, Egyiptom legdélebben fekvő merülő helyét, a St. John’s zátonycsoportot kell választanunk úti célul, és garantáltan egy évre feltöltődünk energiával és élményekkel egyaránt!

Kultúra a melegben
Az ország ötezer éves múltjában mindenki számára van valami érdekes, megfoghatatlan, amit látni szeretne. Mindehhez csak egy szalmakalap, napszemüveg, nagyon sok naptej és egyéb fényvédő szerek szükségesek.
Az utazási irodák bőséges kirándulási lehetőségeket biztosítanak az fáraók országában utazóknak. Kairóban meg kell nézni az Egyiptomi Múzeumot, ahol az ókori uralkodókról még többet megtudhatunk. A Gizai piramisok és a Szfinx előtt fotózkodva elgondolkodunk, a régi brigádok hogyan is koordinálták ezeket az építkezéseket. Kheopsz híres piramisa i.e. 2530 körül épülhetett, több éven keresztül. Magassága 147 méter volt, amely mára 138 m-re csökkent. Két és fél millió, egyenként két és fél tonnás mészkőtömböt használtak a munkálatok során, amely folyamatára ma is többféle verzióról beszélnek a történészek. A piramis négy sarka a négy égtáj irányát mutatja, egy-egy oldala 230,4 méter hosszú.
Poirot is nyomozott Karnak templomában, Luxor egyik legmonumentálisabb vallási látnivalójánál. Az épület visszarepít az időben! Az építkezés 30 fáraó uralkodásához köthető. A filmekben látható oszlopcsarnok 134 papiruszoszlop áll, a 12 középső oszlop 22 m magas, a többi pedig kb. 15 m. A csarnok papiruszmocsarat jelképezett; oszlopai eredetileg tetőt tartottak. Köztük királyok és istenek szobrai álltak, a csarnok külső falára csatajeleneteket vésettek.
A Memnon kolosszusok, a Királyok völgye és Hatsepszut királynő terasztemploma is tartogat érdekességeket.

eredsea

Szafari hajóval
Míg egy dél-afrikai szafarin bekukkant dzsipünkbe egy zsiráf, vagy az anyós ülésre kászálódik egy majom, addig a hajós szafarin nem ül mellénk delfin, azonban mi beugorhatunk mellé úszni egyet. Nálunk még viszonylag új fogalom a tengeri szafari – és mivel a Balatonunk csak fogyatkozik, az országban nem is tud meghonosodni. Viszont a Vörös-tengeri szafari nem jelent mást, mint akár hetekig a csodás zátonyok mellett ébredni és aludni, korlátlan mennyiségben merülni a 30 fokos vízbe.
A St. John’s zátonycsoport kb. 20 kilométerszer 30 kilométeres területen fekszik, több kisebb zátonyból áll. Egyiptom északi partjait már többen felfedezték a búvárok közül, de a szudáni határtól mindössze 100 kilométerre fekvő atollokat még kevesen látogatják. Ennek köszönhetően érintetlenebb a tenger, nagyobb halak úszhatnak a közelünkbe és a leglátványosabb élővilággal rendelkező zátonyoknál köthet ki a hajónk.
A jó áramlásnak köszönhetően a St. John’s-nál igen gazdag az élővilág, így szinte csak arra kell figyelnünk, hogy a kaméleonhoz hasonlóan próbáljunk meg minél nagyobb szögben látni. Az éjszakai merülések alkalmával természetesen teljesen más élőlényekkel találkozhatunk, mint nappal. A legjobb időpont azonban a 6 órai merülés. Hajnalban van a legtöbb állat a zátonynál, ilyenkor mozognak együtt a még ott lévő éjszakai életet élők és a már készülődő nappaliak. Kis szerencsével láthatunk reggelizés közben szirti cápákat, ami Spielberg után garantáltan mindenkit levesz a lábáról. A kék vízben figyelhetjük a ráják úszástechnikáját és előfordul a manta vagy más néven ördögrája is, amely 6 méteresre is megnövő.Arab szokás
A turistákat a bazárban az alkudozással szórakoztatják. Ha valaki ráérez, szórakoztató is amellett, hogy milyen lehetőségeket rejt az olcsóbb áruszerzésre. Egyszer sikerült addig alkudoznunk a húgommal, hogy az eladó mondta az alacsonyabb árat. Ezt is ki kell próbálni!
Aki egyszer is járt már arab országban, emlékszik a baksis kifejezésre. Ez jelenti a borravalót. Nekünk agresszívnek tűnik, ahogy az arab férfiak utánunk loholva kérik a baksist. Azonban a követelés oka, hogy Egyiptomban nagyon alacsony az átlagkereset, ezért minden lehetőséget megragadva próbálnak csekély pénzhez jutni. A szálláson, turisztikai látnivalóknál dolgozó személyzetnek jobb a helyzete, ugyanis remek munkahelynek számít egy szálloda vagy szafari-hajó, nehéz is bekerülniük oda! Ebből adódóan nem lesz részünk az utcán tapasztaltakból: hozzászokva az európai turistákhoz kedvesen mosolyognak és segítőkészek, hálából az utazás végén fogadnak el egy kis baksist, amelynek összegéről már itthon, az utazási irodában tájékoztatják az utast.

 

Élvezetek földjén: Provance

A tartomány a hedonisták paradicsoma. Természeti és épített szépségei mellett számos egyéb gyönyört tartogat: fenséges ételeket, csodálatos borokat és elbűvölő provence-i tájakat.

prov

A csodálatos olíva
A provence-i konyha karakterét a fokhagyma és az olívaolajban sült ételek adják. Az első fákat 2500 évvel ezelőtt a görögök hozták a területre. A különböző olívafajták kozül a nyons-i az egyetlen, amelynek eredetvédelme van, ez az úgynevezett tanche. Provence-ban két különböző tematikus utat jarhatnak be az olíva iránt érdeklődők. Az egyik az olívakészítők útja, ez Nyons Buis-les-Baronnies területen visz. A másik út Baux völgyében vezet,és ültetvények, malmok, prések es múzeumok között halad. Az olajprések novembertől februárig működnek, ekkor sokat meg lehet tudni a készítés menetéről. Érdemes meglátogatni a nyons-i Olívamúzeumot, ahol az olíva feldolgozásához szükséges eszközök széles választéka lelhető fel. Az ,,Új Olaj Ünnepét" Nyons-ban február első vasárnapján rendezik.

levi

Art-kaland
A környezet ihlető ereje Provence-ban is hatott a művészekre. A pécsi születésű Vásárhelyi Győző, akit jobban ismerünk Victor Vasarely néven, Aix-en-Provence környékén alkotott. Itt hoztak létre egy Vasarely-alapítványt is. 1839-ben Aixen-Provence-ban, Provence hajdani fővárosában született Paul Cezanne, a modern festészet egyik atyja. Vincent Van Gogh, az impresszionista festő Párizst elhagyva Aries-ban telepedett le, számos képe készült itt. Avignon városban számos múzeum közül válogathatunk a kulturális kirándulás alkalmával. Fenséges katedrálisa a Pápák Palotája, nyáron pedig az Avignoni Színház Fesztivál várja a látogatókat. Provence egyik kihagyhatatlan célpontja.


5000 euro a fazékban
A térség csemegéi közül a szarvasgomba kiemelkedő. Nem csoda, hogy Limoges közelében minden év januárjában megrendezik a híres szarvasgombavásárt. Sőt, található itt egy Szarvasgomba-múzeum is! A perigord szarvasgomba (tuber melanosporum) megtalálható Provence északi részén. A bibircsókos gumó csúcsminőségét januárban éri el. A húsa feketés-lila, apró, fehér erekkel átszőve. Az ára éyjárattól függ, de kilóját megkaphatjuk már 250 ezer forint környékén. Az olasz szarvasgombák királynőjének nevezett fehér Alba szarvasgomba (Tuber magnatum) fokhagymára emlékeztető illatával csábít. Színe fehér, esetleg világosbarna vagy szürke. A legjobban Toscanában vásárolhatunk alba szarvasgombát 4500 & 5000 euro közötti kilogramm áron. Provence-ban viszont feltétlenül be kell nézni a szarvasgombakirály Bruno de Lorgues éttermébe. Ha valaki, hát ő tudja, milyen az igazi szarvasgombás étel. Jó étvágyat!


Provence bora!
A provence-i borvidék klímája és talaja miatt főként rose boráról ismert, ám a terület nem tartozik a legismertebbek közé. A provence-i rose élénk színét, egyensúlyát és gyümölcsös ízét a borkészítők szakértelme biztosítja. A fiatal provence-i vörösbor friss, gyümölcsös és megfelelő kísérője a helyi fűszerezésű grillezett húsoknak. Ha tovább érlelik, remekül illik a nehezebb húsokhoz, vadhúshoz vagy sajtokhoz. A gyümölcsös fehérbort kiválóan kínálhatjuk tengeri étkekhez. Néhány év érlelés után azonban fehérhúsokhoz és egyes sajtokhoz kortyoljunk belőle. A 18 000 hektáros borvidék neve a XIX. század óta Cotes de Provence. A borvidék borháza a Maison des Vins, amelyet Les Arcs-ban találunk. Itt lehetőseg van a borvidék számos termelőjének borát megkóstolni és ezzel tájékozódni a területről. Ha valaki azonban igazán jó vörösborokat szeretne kóstolni — és miért ne? —, látogasson el Chateauneuf-du-Pape-ba. 1923-ban a terület bortermelői egyesületet hoztak létre, és szigorú szabályokat fektettek le a borvidék definiálásáról, a szőlőterület menedzseléséről, az aratási időpontokról, és meghatározták az engedélyezett tizenhárom szőlőfajtát. A szigor eredménye a magasabb minőségű, kifinomult, pompás borok Chateauneuf-du-Pape-ban. A faluban kb. harminc borászatot és pincét lehet meglátogatni. Érdemes megnézni ezenkívül a bormúzeumot, hiszen a bor világa tárul fel előttünk az évszázados tárgyak segítségével. A 18 000 hektáros borvidék neve a XIX. század óta Cotes de Provence. A borvidék borháza a Maison des Vins, amelyet Les Arcs-ban találunk.


Design a'la Provence
Hazánkban lakberendezés terén néhány éve hódít a provence-i stílus. Az ezt megtestesítő bútorok ára a városi boltokban szemtelenül magas, ám vidéki készítőknél kedvezőbben beszerezhetőek. Aki egyszer a provence-i stílus rabjává vált, nemigen tud lemondani róla. A terület hagyományos építészete tágasabb teret biztosít és mindenhol a természetes alapanyagokat helyezi előtérbe. Így a pácolt, szúette fabútorok, a falon vagy akár a bútor elemeként szabadon hagyott téglafelület és a fal részeként a fedetlen terméskőfelület. A kovácsolt vas kiegészítője a lakásnak. A provence-i stílusban berendezett otthonban minden szín és anyag szigorúan harmonizál. A kopott hajópadló, a konyha kőlapja és a mennyezet régi fagerendái mind erősítik a vidéki, rusztikus élet érzését. A színek így a természetes barna, bézs és fehér árnyalatai és a textilek ezt finoman egészítik ki akár a patchwork (foltvarrás) stílusú takarókkal, párnákkal a díványon.

 

Ausztria, a szomszéd fűje

Ausztriát nagyon kedvelem természeti adottságai miatt. Elképzelem, hogy egy muskátlis házikóban élek, a falu melletti legelőn pedig a tarka tehenek kóstolgatják a reggeli pára után mindig zöldellő füvet. Szívesen nézném.
Nyugati szomszédunkba sokan átjárnak, és megtekintik a boltok kínálatát. Persze, azt sem lehet kihagyni, mert bizony az árak sok esetben kedvezőbbek az itthoninál, érdemes kimenni bevásárlásra. Mindezt a kirándulásról hazafelé is meg lehet tenni.
Ketten a barátnőmmel először 2006-ban ültünk autóba és indultunk el a sógorok felé. A térképen megterveztük, merre megyünk, ott miket nézünk meg. Nem ám gps! Szállást nem foglaltunk előre, mert nem tudhatjuk, mennyire ragad meg minket egy hely és esetleg ott napokig szeretnénk lenni.
Suhantunk az autópályán, ahonnan már látni lehetett Melk apátságát. A Szent Benedek-rendi apátság barokk stílusú épületében 900 éve élnek szerzetesek. 500 helyisége és 1365 ablaka van, főtengelye 320 m hosszú. Az Unesco világörökség része.


melkbuch


Sok km után legközelebb a Salzkammerguti vidéken Gmundenben, a Traunsee-nél álltunk meg nézelődni. A Seeschloss Orth tavon fekvő épülete ismert. Rövid sétát tettünk a tóparton, és tovább indultunk Bad Ischlbe, ahol megszálltunk. A Monarchia idejében kedvelt üdülőhelyek voltak ebben a régióban, erről a tópartokon lévő villák is tanuskodnak.


aort


Másnap reggel Hallstattba mentünk, amiről gyorsan kiderült, hogy a kedvencünkké válik. A hegyek által ölelt Hallstätter-see partján, a hegy oldalába épült kis városka igazi kincsesdoboz. Kevés, keskeny utcájában virágos ablakú házak, mindegyikből a tóra látni. Varázslatos látvány és hangulat, ami a sok turistával is marasztalóan otthonos.


halls


A Wolfgangsee-nél St. Wolfgang városkáját, a Mondsee-nél Mondsee apátságát tekintettük meg.


stwolgang


A tavakat és a csodás kis városkákat elhagyva Salzburg és Innsbruck következett.


innsbinnsbruck


A hegyekben nem tettünk nagy túrákat, de néhány szurdokot és vízesést meglátogattunk.


krimml


Utunk tervezésekor még csak fotókon ismertük Ausztria tájait. Amikor személyesen éreztük az ország atmoszféráját, gyorsan át tudtuk venni más rezgését. Tudtuk hogy sokszor vissza fogunk térni, hogy felfedezzük más és más vidékeit. A szomszédnál zöldebb a fű, tarkák a tehenek :) Nem szemetelnek és pihentető a légkör. Érthető, hogy a kirándulás után feltöltve éreztük magunkat és már fordultunk is volna vissza.

A 2006-os első autós kirándulásunkról annyira feltöltődve jöttünk vissza - igazából nem is akartunk hazajönni, úgy el voltunk ámulva Ausztria tájaitól -, hogy 2007-ben és 2008-ban is meglátogattuk szomszédainkat. Más úticélokat választottunk, egy azonban közös volt: Hallstatt! Beleszerettünk a kis ékszerdoboz városkába, úgyhogy minden kirándulás alkalmával útba ejtettük.

hmasik hfoter

Szállást nem találtunk Hallstattban, ezért a közelben lévő Obertauernben aludtunk egy virágos kis panzióban . A zöld tájat nem lehet megunni.

aobert


Egyik utunk alkalmával elmentünk a Chiemsee-ig, és megnéztük a Herreninsel kastélyát. II. Lajos építette Versailles mintájára 1878 és 1886 között. Az építkezés sok pénzbe került, ezért több szakasza volt. A kastély falai, berendezése aranyozott, barokkos, építettek ételliftet is. A bajor király halálakor nem is lett befejezve.

herren


Németország felől a Grossglockner felé vettük az irányt, ahol augusztusban hógolyózhattunk és közelről néztük a mormotákat is. A hegyi út alkalmával elértük Heiligenblut városát, amely szintén az Unesco világörökség része.

heiligmormota


A hegyekből a Wörth-i tóhoz mentünk, ahol Velden olaszos hangulatú városában szálltunk meg. Az utcákon kiülős kávézók, a tópart a riviérát idézi.

wortvelden


Két éjszakát is maradtunk Veldenben. Kirándulást tettünk a tó körül. Maria Wörthben és Klagenfurtban is megálltunk. Megnéztük a Minimundust, ahol egy parkban a világ híres építményeinek mini változata található. Először itt fotóztam a kínai nagy falat, igaz, még kicsiben.

klagen


Ezen az úton csatlakozott hozzánk a barátnőm két unokatestvére is, akik szintén csak ámultak Ausztria szépségétől. Ezután természetesen teljes egyetértésben voltunk atekintetben, hogy érdemes ellátogatni a szomszédokhoz és minél több helyet megnézni, fotókon hazahozni. Ezek persze mindig újabb útra csábítanak.


 

 

 

 

logo

Az Állat és Barát bejegyzett védjegy! Minden jog fenntartva!
A védjegy, vagy az allatesbarat.hu oldal bármely képi vagy szöveges elemének a tulajdonos engedélye nélküli használata törvénybe ütközik.