banner
logo
Ahhoz, hogy egyensúlyban lehessünk

 

Főoldal

Állat

Barát

Harmónia

Úti-barát

Vendégkönyv

 

 

Előkészületben:

A rózsa
Csodatévő fokhagyma
A mesék csodálatos világa
Praktikák stressz ellen

 

A Harmónia rovat cikkei:


>>Ízletes uszonyos tekercsben
>>Itt a nyár!
>>Ételek az egészséges fogakért
>>A gyémánt
>>Nass a bőrnek és a hajnak
>>Néhány perc az egészségért
>>A parfüm
>>Tudatos táplálkozás
>>Így együnk a karcsúságért
>>Fitnesz: hasznos tippek kezdéshez
>>A borkóstolásról
>>Az igazgyöngy története
>>Paradicsom, müzli, alvás, fitten sport nélkül

 

Paradicsomi gyümölcs

Szeretem minden formában: pirosan és zölden, sóval vagy anélkül, nyersen, főzve, sütve és szárítva, önmagában vagy salátában. A mediterrán országokban 25 kg/fő/év körül van a paradicsom éves fogyasztási mennyisége, nálunk a világátlag körül, kb. 12 kg/fő/év. Őshazája Peru, ahol még ma is gyomnövény. Táplálkozásunkban fontos szerepet játszik, élettani jelentőségét az ásványi anyagok, vitaminok és festékanyagok adják.

Az ehető vakcina

Az EU fajtajegyzékén kb. 2500 paradicsomfajta szerepel. Közép- és Dél-Amerikából származik, Európában a XVI-XVII. században kezdték el termeszteni. Magyarországi elterjedése a XIX. század végére tehető. A gyümölcs kb. 95 %-a víz, a kb. 5 % szárazanyag tartalom fele cukor (glükóz, fruktóz), és savak is találhatóak benne. 100 g paradicsom 22 kalória.
Vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt tartalmazó paradicsom a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik, megtalálható benne a C, B1, B2 vitaminok, magnézium, kalcium, vas, foszfor, és karotin. A paradicsom 25-40 mg C vitamint tartalmaz 100 grammonként, és minél kisebb a gyümölcs, annál több vitamin van benne. A paradicsom, görögdinnye, csipkebogyó színét is adó lykopin nevű világos vörös pigment gazdag antioxidánsokban, hatással van az egészséges szív- és érrendszer, a koleszterinszint és vérnyomás elérésére. Ez a színanyag a paradicsom sűrítményekben, szószokban még koncentráltabban van jelen és jobban hasznosítható a szervezet számára, mert ha először felforrósítjuk a gyümölcsöt, a sejtfal széttörik és a lycopin elérhetőbb lesz.
A paradicsom nem csak napozás után gyógyítja a gyulladt bőrt, de antioxidáns hatása a káros hatások ellen is véd. Ugyanis az erős UV sugárzás növeli a szervezetben a szabadgyökök számát, sejtkárosodást okozhat.
A pomme d’ore, azaz aranyalmának is nevezett gyümölcs a félénkség ellen is jó! A benne lévő tryptophan elősegíti a serotonin hormon elosztását, és nyugodtabbak, jobb kedvűek leszünk. Érdemes a fontosabb találkozók előtt egy pohár paradicsomlevet inni, vagy paradicsomszószos ételt fogyasztani.

 

A könnyebb alváshoz

Mindannyian feküdtünk már órák hosszat az ágyban úgy, hogy nem jött álom a szemünkre. Ha ez az állapot hosszabb ideig tart, orvoshoz kell fordulni, mert a szakértők különböző terápiás kezeléseket ajánlhatnak. Előtte az alábbi tippek segíthetnek a könnyebb elalváshoz.
Az egyik legkönnyebben megvalósítható, ha megpróbálunk rendszerességet vinni az elalvásba. Például ugyanakkor fekszünk le este és ugyanakkor ébredünk fel. Lefekvés előtt hangolódjunk az alvásra: felvesszük a pizsamát, fogmosás, lámpa lekapcsolása.
Lefekvés előtt 3 órával ne együnk sokat és ne igyunk alkoholt, 4 órával előtte pedig kávét, fekete vagy zöld teát és kólát sem.
A sportolás jót tesz a testnek és a kellemes fáradtsággal gyorsabb az elalvás. Nap végén pedig egy kellemes meleg fürdő – ősszel és télen különösen jót tesz – hársfavirág, macskagyökér vagy levendula aromával a legjobb választás a nyugalmas percekhez. Egy hársfavirág tea önmagában is segíti az ellazulást.
Az ajánlott alvási idő átlagban 7 óra. A hálószobát viszont alváson kívül másra ne használjuk, ne nézzünk ott tévét, ne együnk, ne telefonáljunk az ágyban. Ha a mindennapokban változatosak tevékenységeink, megtaláljuk az egyensúlyt a munka után a család, hobbi és pihenés között, nyugodtabbak lesznek az éjszakáink.
Éjjel ne menjünk nassolni a hűtőhöz, mert könnyen hozzászokhatunk és szokássá válik. Ne kapcsoljunk fel nagy fényt éjjel és ne nézzük az órát, hogy mióta nem tudunk aludni. Ettől csak idegesebbek leszünk, amitől tényleg nehezebb lesz az elalvás.
Tegyük kellemessé hálószobánkat a berendezéssel, kényelmes ággyal, megfelelő, nem túl meleg hőmérséklettel és megfelelő fényekkel.

 

A müzli

Eszik reggelire vagy napközben, mert energiát ad és ízletes. A gabonapelyhekből álló keverék alapja a zabpehely, amely B-vitamin tartalma segíti a koncentrációt. Búza, árpa, rozs és tönköly pelyhekkel kevert müzlik jót tesznek a koleszterinszintnek, segítik az emésztést és jobb kedvünk lesz tőle.
A tápláló diófélék sok kalóriát tartalmaznak, de tele vannak egészséges tápanyagokkal is. Magas B-vitamin és magnézium tartalmával sok erőt adnak a stressz ellen, erősítik az idegeket és elősegítik a kalóriák felhasználását. A cinknek köszönhető a leptin, azaz a karcsúsághormon termelése: csökkenti az étvágyat és segíti a zsírégetést.
A napraforgómag B- és C-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, káliumot tartalmaz. A müzlinkbe tehetünk fenyő- és tökmagot is. Ízletessé teszi adagunkat, ha friss gyümölcsöket, pl. az immunerősítő C-vitaminban gazdag citrusféléket szeletelünk bele. Csökkenti az étvágyat és kalóriaszegény. Az aszalt gyümölcsöktől gyorsan energiához jutunk, segítik az emésztést és jóllakottság érzésünk lesz. Ha mindezt leöntjük zsírszegény tejjel vagy joghurttal, kalciumtartalmával erősítjük a csontokat és a fogakat.

 

Sport nélkül is fitten

Sokszor az időhiányra fogjuk, miért nem sportoltunk aznap semmit. Bemutatok néhány trükköt, amelyekkel mégis tehetünk egy keveset a fittségünkért.
A rövid sétákra mindig van lehetőség. A munkahelyre menet szálljunk le egy megállóval korábban a buszról és gyalogoljunk kicsit. A munkahelyen ne legyünk lusták a faxhoz vagy a kollégákhoz odalépni – ez is kalóriát éget. 10 perc sétával 100 kalóriát dolgozhatunk le, így ösztönözve a zsírégetést, a boldogsághormon-termelést és jó kikapcsolódás is. Ha kirakatnézés közben sétálunk egy órát, akár 250 kalóriától is megszabadulhatunk.
Ha megérkeztünk az épülethez, menjünk fel a lépcsőn a lift helyett! Feszesíti a vádlit és a combot, jó kardio-edzés. Ahogy a kerékpározás is. Nem csak környezetbarát megoldás, ha autó helyett bringával megyünk a friss kenyérért, de sokkal egészségesebb is, pláne, ha mindezt zöld területen tesszük.

 

Ízletes uszonyos tekercsben

A hal a legízletesebb élelmiszereink közé tartozik: gazdag B12 vitaminban, amelynek nagy szerepe van a fehér vértestek képzésében; csonterősítő D vitaminban, a védekezésért felelős cinkben és jódban, amely az anyagcsere működéséhez szükséges.
Számos kutatás bizonyította, hogy aki több halat eszik, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ugyanis a sósvízi halak (lazac, tonhal, makréla) Omega-3 zsírsavakban gazdagok, amely tisztítja a véredényeket, védenek a lerakódásoktól és javítják a koleszterinszintet. A finom és egészséges halakat a tengerek partján lévő országok lakói többet fogyasztják, de hozzánk is eljut. Egyik ízletes formája a szusi.

Szusi-nasi
A sushi (hideg, kis falatkákra formázott vagy vágott rizses ételek) kialakulásához évszázadokkal ezelőtt a halak tartósításának szándéka vezetett. A nigiri a kézi készítésű sushi, melyet általában páronként rendelnek és szolgálnak fel. A maki vagy norimaki a hengeresen sodort, rolád típusú sushi, melyet tengerialga-lapokba burkolnak, majd általában 6-8 részre vágva tálalnak. A préselt fajta neve az oshi, melyet kockára vágva szolgálnak fel, és végül inarizushi névre hallgat a töltött szójakocsonya, azaz tofurolád.

Az egészséges és ízletes falatkák a XX. században mentek át a legnagyobb változáson. A szusi mai világhíre a hetvenes években indult, az Egyesült Államokból. Legnépszerűbb formái a Nigiri-szusi (kézzel formázott rizsgombócon friss halszeletek), a Maki-szusi (algalapba tekert rizs töltelékkel), a Temaki szusi (algalap-tölcsérbe tekert rizs és töltelék) és a Chirashi-szusi (összekevert hozzávalók). Fontos a szervírozás módja és a látvány is.
A hetedik században Dél-Kelet Ázsiában felfedezték, hogyan kell bepácolni az ételeket, s hamarosan Japánban is átvették a technikát, amelyben a halat rizzsel együtt csomagolták el. Ahogyan a hal erjedt, a rizst tejsavat engedett magából, és ez a préselt hal savanyú ízét okozta. Így keletkezett a Nare-szusi 1300 évvel ezelőtt. A XV-XVI. században felgyorsították az eljárást. A Nama-nare készítésének lényege az volt, hogy az erjesztési időt lerövidítették, a rizst pedig az étel elemeként szolgálták fel. E két fogás a szusi elődje.
A XVII. században használták először a rizsecetet a szusi-rizs ízesítésére, ezzel megszüntetve az erjesztési időt, ugyanakkor különleges ízt adva az ételnek. Ennek ellenére, a préseléssel és feltekeréssel történő pácolás elterjedt módszer maradt a XIX. századig. 1820-ban az edo-i Hanaya Yohei bemutatta azt a szusi-receptet, amely nagyjából megfelel a mainak. Bódéjában Hanaya a vásárlóknak helyben és azonnal készítette falatkáit ecetes rizsből és sashimiből, azaz frissen szeletelt nyers halból. Ezzel nemcsak a nyers halat vezette be a szusi hozzávalói közé, hanem a gyorsétkezdék alapját és a mai szusi bárok elődjét teremtette meg. Az első szusi-bár 1950-ben nyílt, Oszakában. Japánban is ekkortájt vált mindennapi étellé a szusi, mert korábban ritkaságszámba ment a háztartásokban.

Érdekességek
Az étkezés fontos tartozéka az evőpálcika, mely a négyszögletű kínaival szemben sima kör keresztmetszetű, és annál általában rövidebb. A japánok vagy csészéből isszák, vagy pálcikával eszik meg az ételeiket. Náluk nincs kanál és villa.
A leves és tészta fogyasztásánál nemcsak szabad, hanem egyenesen illik szürcsölni. A leves levét közvetlenül illik meginni, a darabos részét pedig a pálcikákkal vesszük magunkhoz.
A rizs a japán étkezésnek immár 2000 éve az alapját adja. Fontosságát jelzi az is, hogy a reggelit, ebédet és vacsorát japánul szó szerint reggeli, déli és esti rizsnek nevezik.
Étkezés végén lehetőleg soha ne hagyjunk a tányérunkon rizst, mert ez udvariatlanságnak számít.

 

Itt a nyár!

A szikrázó napsütésben jobb a kedvünk, többet vagyunk a szabadban, sokkal könnyebben feltöltődünk. A fény és a virágok, a vízpart vagy a zöld táj látványától boldogabbnak érezzük magunkat és egy tálból cseresznyézhetünk barátainkkal a fák kellemes hűvösében. A napvédő szereket ne feledjük, és délelőtt 10 óra és délután 3 óra között vonuljunk a szobába egy romantikus regényt olvasni.

szalmakalap

A természet színei, a színes virágok nyugtató hatással vannak az idegrendszerre, kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, javul a közérzetünk. Ennek oka másrészt, hogy a napfény hatására endorfin, azaz boldogság hormon termelődik a szervezetünkben. Összehasonlíthatatlan, ha a futópadon vagy a szabad levegőn futunk vagy végezzük az edzést! Legjobb a hűvös reggelt választani, hogy az edzés és a zuhanyzás után valóban felfrissülten induljon a napunk!
Fontos a folyadékbevitel, ami legyen napi 3 liter. Nyáron a szervezet hamarabb jelzi, ha folyadék utánpótlásra van szükség, ezért többször nyúlunk a vizespohár után. Ha nem iszunk eleget, a hőség miatt veszélyesebb is lehet. Tünetei fejfájás, fáradékonyság, szédülés, és csökken a koncentráció képesség. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása azonban az immunrendszerre is jótékonyan hat. Igyunk főként vizet, vagy cukormentes gyümölcsleveket, egy meleg borsmenta teát, vagy együk a nyár sztárgyümölcsét, a dinnyét.
Vízivással és lédús gyümölcsök fogyasztásával a vér kevésbé sűrűsödik be, ezért alacsonyabb a koleszterinszint, kisebb a veszélye a szív és keringési rendszer betegségeinek.
Nyáron kb. 30 %-kal kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint például télen. Ennek oka, hogy a napfény hatására növekszik a szerotonin termelődése a szervezetben, és ennek természetes étvágycsökkentő hatása van. Együnk könnyű, hűvös ételeket. Frissítenek és az emésztést, keringést sem terhelik meg annyira. Gyümölcsök, zöldségek és saláták vitamindús és színes választéka van ilyenkor előttünk. Desszertnek egy hideg gyümölcs-shake ideális.
A reggeli vagy délutáni 25 perc napfény hatására nagyobb mennyiségben szintetizálódik és könnyebben beépül a D vitamin is, amely segíti a csontok egészségéhez szükséges kalcium felszívódását és gátolja a rendellenes sejtek növekedését is. Tejtermékek, sajtok fogyasztásával a kalciumbevitelt növelhetjük, de természetesen a többi vitaminra is figyeljünk!
Kevesebb alvással is pihentek vagyunk, mert az alvást szabályozó melatonin hormon szintje alacsonyabb nyáron.

 

Ételek az egészséges fogakért

Sok élelmiszerben találhatók olyan értékes anyagok, amelyek a fogak egészségét támogatják.
Lazac és fekete tea: a tengeri halaknak és a fekete teának átlag feletti flour tartalma van, amely a fogzománc erősítésével védi a fogat a szuvasodástól. Ilyen a szezámmag és tej is: minden tejtermék (túró, joghurt, sajt) és a legtöbb magok kivételesen gazdagok kalciumban. Ezek szintén a fogzománcot erősítik.
Citrusfélék és az apró magvas piros gyümölcsök: magas C-vitamin tartalmukkal a fogínyt erőstik. Így tesz a répa és magvas pékáru: a keményebb zöldségek, gyümölcsök és a magvas zsemle (inkább a teljes kiőrlésűt válasszuk) rágásával egy speciális masszázst alkalmazunk, amely erősíti a fogínyt.
Petrezselyem és kardamon: ezek a fűszernövények olyan olajokat tartalmaznak, amelyek fő összetevői speciális monoterpenek. Ezek természetes fertőtlenítők a szájszag ellen.

 

A gyémánt

Különleges széndarabka, amely az éhbérért dolgozó afrikai bányászoktól a csiszolók ügyes kezén át jut el gazdag viselőjéhez. A gyémánt a legnemesebb drágakő. Állítólag, ha valaki sokáig belenéz csillogásába, megnyugszik. Főleg, ha az övé.

Különleges széndarabka, amely az éhbérért dolgozó afrikai bányászoktól a csiszolók ügyes kezén át jut el gazdag viselőjéhez. A gyémánt a legnemesebb drágakő. A buddhizmusban a gyémánttrón a „megvilágosodás helyét” jelenti. Platón szerint az arany átlátszóan megsűrűsödött magja. A néphitben láthatatlanná tehet, elűzheti a kísérteteket és megszerezheti a nők kegyét. Ez utóbbi pedig nem csupán a néphitben van így. A nők fogékonyabbak a csillogó dolgokra, és a gyémánt történelme is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen értéke van. Állítólag, ha valaki sokáig belenéz csillogásába, megnyugszik. Főleg, ha az övé.

gyemant

Szén, de még milyen
A földrészek őskőzetpajzsain kb. 150 millió évvel ezelőtt lezajló gázkitörések krátereket hoztak létre. Nyolcvanezer méterrel ezek alatt kristályos karbont képző magma fortyog, és a kürtőkből húszezer atmoszféra nyomással tör a felszínre – ez az elsődleges lelőhely. Amikor a csermelyek vize elhordja, kialakulnak a másodlagos lelőhelyek (Dél-Afrikai Köztársaság, Angola, Ghana, Nambia, Zaire Köztársaság). Ahol ezt hordalékréteg borítja be (India, Brazília), ott vannak a harmadlagos lelőhelyek. Az olvadék földfelszínre kerülése után a kiömléses tömegbe – többnyire kimberlit, kékeszöld kőzet – ágyazódott gyémánt alakja nem változik. A fő forma az oktaéder, amely a vulkanikus magmában kikristályosodik. Erre a formára épül a legtöbb gyémánt.
Egy délnyugat-afrikai gyémántbánya heti termelése kb. 30 ezer karát. A világ nyersgyémánt-termelése 1988-ban elérte az egymilliárd karátot. Egy karát gyémántért átlagosan 250 tonna földet kell megmozgatni.
A gyémánt kristályosodott szén, levegőn 800 °C-on széndioxiddá ég el, légmentes térben 2200 °C-on grafittá változik. Évszázadokkal ezelőtt még azt hitték, ez a kő éghetetlen. Azonban a XVII. századi firenzei kísérletben kiderült, hogy ez koránt sincs így A lotaringiai herceg sok apró gyémántját egy naggyá akarta összeolvasztani. 24 órán át erős tűznek tette ki, majd meglepődve látta, hogy azok semmivé váltak.

Csiszolás 57 lapra
A gyémánt szó a német diamantból származik, másik eredete a görög adamas, melynek jelentése legyőzhetetlen. Régen keménysége miatt tartottak is tőle, addig nyers vagy hasított formában használták. Csupán az 1400-as években kezdték csiszolni. Az 1-től 10-ig terjedő Mohs-skálán a 10-es helyet foglalja el, tehát nincs más olyan anyag, ami karcolhatná. Ezért csiszolása csak a saját porával történhet: a gyengébb minőségű köveket összetörik és bekenik velük a csiszolókorongot, amin megmunkálják a kristályt.
A csiszolási formák is ebben az időben kezdtek kialakulni. Először 4, 8 lapot, később 16 fazettát csiszoltak rá. Az ideális briliáns forma 57 lapos, de létezik 144 lapos is. A csiszolás után általában az eredeti nagyság egyharmada marad meg. Az ideális briliánsformát mérnökök számolták ki, akik tisztában voltak a fény beesési és visszaverődési szögével. Így tudták, mely szögtartományok mellett lesz a gyémántnak a legszebb tüze, a legnagyobb brillianciája. Ha ezeket a szögeket betartják, szinte kötelező jellegűek ezek a súlyveszteségek.

4C
A nemzetközileg elfogadott táblázatba a négy C alapján sorolják be a gyémántokat: colour (szín), clarity (tisztaság), cut (csiszolás), carat (súly). A tömegre vonatkozó mértékegység a karát, 1 carat = 0,2 gramm, kb 6,5 mm átmérőjű. A szín szerint kilenc fokozat van, a D jelenti a legértékesebb kékes-fehér, az E a szép fehér kristály, utána színezett fehér, sárga, barna kategóriák következnek. A természetben ez a kristály mindenféle színben előfordul, nagyon ritka a tiszta rózsaszín és a vörös árnyalatú. A színt ez egy-egy atom idegen anyagtól kapja (zárványok), ilyen a kalcium, a vas és a nitrogén. A tisztaság mértéke 7 fokozatú: legértékesebb az IF (internally flawless), amely nagyítással tiszta, vannak a különböző nagyságú zárványosak (inclusions) és a durva zárványok, a P3 (3. Piqué). A csiszolási mód szerint: nagyon jó, jó, közepes és gyenge osztályba sorolhatók.

Az ár
A gyémántkereskedelem speciális tőzsdén folyik és csak nagyon szűk réteg foglalkozik vele. A kereskedelem kialakult forma alapján működik: bizonyos készleteket páncélszekrényben tárolnak, ezzel is szabályozva az árát, ne legyen túl nagy ingadozás. Az ár emelkedik, értékmegőrző szerepe van. A nyers gyémánt ára kb. 1000 USD karátonként.
2009-ben 10,8 millió dollárért talált gazdára egy 5 karátos rózsaszín gyémánt a Christie’s aukciós ház hongkongi árverésén. A párnaalakúra csiszolt gyémánt ezzel megelőzte az addigi csúcstartó 19,66 karátos rózsaszín gyémántot, amelyet 1994-ben Genfben 7,4 millió dollárért adtak el. 2010-ben egy 507 karátos csiszolatlan gyémántért 35,3 millió dollárt fizettek Dél-Afrikában.

Leghíresebb gyémántok
Kohinoor: 108,9 karátos drágakő, az angol koronakincsek briliánsa. Nevét egy perzsa sahtól kapta, „világosság hegye”.
A francia forradalom idején ellopott 9457 darabból álló gyűjteményből származhat a 44,5 karátos Hope, amely ritka sötétkék színű.
II. Katalin orosz cárnő koronáján 4936 briliáns, 75 nagy gyöngy, egy 398,72 karátos spinell található. A korona 5 kg súlyú.
A Cullinan 3106 karátos nyerskő, amelyet az Antwerpeni csiszoló 9 nagy és 96 kisebb darabba szelt. Ezek közül a legnagyobb 530 karátos. Ez az Afrika csillaga , és az angol királyi jogart díszíti. Nevét Thomas Cullinanró kapta, aki 1902-ben a legnagyobb dél-afrikai gyémántbányát fedezte fel, ahol három évtized alatt több mint hatezer kg gyémántot bányásztak.

 

Nass a bőrnek és a hajnak


A csokoládé, egy érett gyümölcs vagy friss zöldség – nem csak jól lakhatunk velük, a bőrünknek vagy a hajunknak is jó tehetnek.

csoki


A savanyú ízű citrom vidámmá, széppé tesz. A B és C vitaminokkal teli gyümölcs ideális élénkítő egy fáradt délutánon az irodában: egy üveg ásványvízbe keverjük egy frissen facsart citrom levét. Hajmosásnál tegyük a citromlevet az öblítővízbe, ezzel fényesebb lesz a hajunk.
A mennyeien kényeztető csokoládé egészségesebb, mint gondolnánk. A 70 %-nál magasabb kakaó tartalmú édesség védi a szív és keringési rendszert, a vérnyomást gyengén csökkenti – állítja a Zürichi Egyetem kísérlete.
A fanyar ízű grapefruit igazi szépség-elixír. Csökkenti a koleszterin értékét, és egy pohár frissen facsart lé csökkenti az étvágyat.
A kávé nem csak a szellemi ébrenlétet ösztönzi, hanem a bőrnek is jót tehet. Például arcradírként is használhatjuk a filterben maradt kávézaccot: a kihűlt zaccot a nedves bőrre felvisszük és bemasszírozzuk – ez elűzi a szürkeséget arcunkról.
Lassan érik a málna! Frissen leszedve nem csak színétől leszünk vidámabbak, de anyagai aktiválják a szerotonint is. A finom édes gyümölcs teli van káliummal, kalciummal, magnéziummal és C vitaminnal. A jobb kedvért igyunk egy málna shake-et 50 g málna, 150 ml tej és 50 g sovány túró keverékéből. A sápadt arcszín ellen ajánlott egy tenyérnyi málnát 3 evőkanál túróval elkeverni és az arcra felvinni, 15 perc után langyos vízzel lemosni.
A menta nem csak az ételeinket teszi különlegesebbé, hanem az egyik legősibb gyógynövény. A friss leheletért rágcsáljunk egy mentalevelet. A zsíros bőr ellen egy menta teából készült gőzfürdőbe tegyük arcunkat.
A méz az egyik legnagyobb gyógyszer! C, B1, B2, B6 vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak, 120 aromaanyag találhatóak benne. Nem csak ízletes, de a szervezetünk számára nagyon egészséges kívül-belül. Édesség helyett együnk egy teáskanál mézet naponta. A méz alapú bio kozmetikumok biztosítják a bőr számára, amire szüksége lehet.
A papaya az inkák számára a hosszú élet gyümölcse volt. Van benne valami, mert ez a növény sok vitamint, enzimet és ásványi anyagot tartalmaz: pl. C és E vitamin. Savtalanításhoz együnk meg egy gyümölcsöt reggelire. A fáradt arc ellen egy érett gyümölcsöt szétnyomni, 3 evőkanál tejszínnel elkeverni és maszkként feltenni. Fokozza a véráramlást.
Az édes sárgabarack sok magnéziumot és kalciumot tartalmaz, ezért is ajánlott pl. edzés után egy nagy barackot megenni, mert helyreállítja az ásványi anyag háztartást. A száraz bőrűek maszkot készíthetnek: 2 érett gyümölcs püréje, 1 evőkanál túró és 1 teáskanál méz összekeverésével. Felkenése után 15 perccel langyos vízzel öblítsük le.

 

Naponta néhány perc az egészségért


Tudjuk és mindenhol halljuk, hogy az egészségünkért tenni kell valamit. A motiváció hiánya mellett sokszor arra is fogjuk, hogy nincs rá időnk. Íme néhány tipp, amelyek néhány percesek, és egyszerűen beépíthetőek a mindennapokba.
Együnk naponta paradicsomot!
Magas betakarotin tartalmával, természetes színezőanyagával a lycopinnal és C vitaminnal erősíti az immunrendszerünket, csökkenti a rák veszélyét.
Levendula a stressz ellen
Két csepp levendula olajat tegyünk egy zsebkendőre és mélyen lélegezzük be az illatát! Bebizonyították, hogy 5 perc után 24 %-kal csökken a nyál stresszhormon cortisol tartalma.
Túrót reggelire
Reggelizz úgy, mint egy király! Hallottuk ezt sokszor. Azonban aki reggeli nélkül kezdi a napot, kisebb lesz a teljesítő képessége. 250 g alacsony zsírtartalmú túrót keverjünk össze 2 teáskanál lekvárral, és együk meg egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Jót tesz a bélnek, a teljes kiőrlésű kenyér pedig hosszan jóllakottság érzetet ad.
Igyunk tejet a jó alváshoz
A tej az alvást segítő, serotoninhoz hasonló hormont tartalmaz. Ezért igyunk elalvás előtt iszunk egy pohár meleg bio tejet egy kis mézzel.

tej


Gyömbéres vízzel méregtelenítsünk
A gyömbérben lévő olajok és anyagok tisztítják a belet és az egész szervezetet a méreganyagoktól. 3 vékony szelet gyömbért fél liter forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük. Egy termoszban egész nap nálunk lehet és elosztva megisszuk.
A héjában van a vitamin
Az alma héjában sok egészséges anyag található. A Cornell University kísérlete alapján ezek  közül több mint egy tucatnyi megakadályozza a mell-, máj- és bélrák sejtek növekedését.

 

Ápol, eltakar, vágyat ébreszt

Növények és állatok illatát öltjük magunkra ősidők óta

Az ember már ősidők óta meg kívánja változtatni az illatát. Igaz, hogy a kedvesünket általában a tulajdon illatunk vonzza a legjobban, de ennek ellenére mást keresünk. Bonyolult gyártási folyamatokat találtunk ki, sok-sok pénzt költünk arra, hogy elsősorban növények és ritkábban állatok illata mögé rejtőzzünk.

parfum

A szaglás egyik fontos érzékünk, a legközvetlenebbül hat a tudatalattinkra. Nem véletlen hát, hogy a puritán Angliában 1770-ben szigorú törvénnyel tiltották meg mindenféle illatszer és parfüm használatát, bűnre csábítónak, varázslatszámba menő szernek tartották. Pedig az ősi kultúrákban nagy szerepe volt az illatnak, a parfümnek. Ciprusból készült például Héraklész buzogánya, Jupiter jogara, Cupido nyílvesszeje. Időszámításunk előtt mintegy háromezer évvel a sumérok Mezopotámiában és az egyiptomiak a Nílus mentén alkoholos jázmin-, írisz- és jácintolajban fürödtek. Az egyiptomiak a fáraók sírjába hermetikusan zárt edényt tettek, amely a belezárt illatot még 3000 év után is őrzi. A parfümöket egyébként először a Távol-Keleten használták, mert itt volt a legritkább és legegzotikusabb illatanyagok forrása.

Virágszirmok tonnaszámra
Az illatok jókedvre deríthetnek, befolyásolhatják érzelmeinket, kapcsolatban állnak a szexuális vonzalmunkkal, izgalmunkkal is. A parfümök szolgálhatják mindezt, de ennek ára van. Az értéket emeli a nyersanyagok ritkasága, beszerezhetőségének nehézsége. Egy parfüm átlagban 60-70, de akár több száz alapanyagból is állhat. A komplex illat előállítása pedig gyakran évekig tart, emellett a piacra dobás és a reklám költsége is növeli az árat.
A rózsa termesztése Perzsiából indult és 540 illatelemét ismerjük. Egy kilogramm rózsaolajhoz kb. 5 tonna szirom szükséges. A learatott mennyiséget 24 órán belül fel kell dolgozni. Világpiaci ára elérheti a 5 ezer eurót is kilónként. Eközben a bolgár rózsaolaj egy kilogrammja korábban 10 ezer euróba is kerülhetett, a szantálfaolaj mindössze 1000-1500 dollár.
A Mexikóból származó tubarózsaolajnak előállítása is költséges, egy kilogramm ára 5 és 10 ezer euró között van. A Dél-Franciaországban termesztett levendula desztillációjával nyert illatos és drága eszenciából a franciák évente 250-300 tonnát exportálnak, ez illatszeriparuk legnyereségesebb ága. És még egy csodálatra méltó adat: 8000 jázminvirág súlya egyetlen kiló, egy tonna virág alkoholos kivonatából pedig már készíthető egy kilogramm Jasmin Absolut.

Parfüm 13 000 dollárért
A világ első illattára Versailles-ban nyílt meg, ahol 600 illat található a múlt és a jelen parfümjeiből. Az illattár neve Ozmotéka, egyik feladata a régi, elveszettnek hitt illatok újrateremtése. Aki ide ellátogat, emlékek idéződhetnek fel benne egy-egy régen érzett kellemes illat által. Az első parfüm-féleség, amellyel megpróbáltak az istenek kedvében járni, a tömjén volt (Jemenbe és Mezopotámiába 3000 tonnányit exportáltak belőle). A tömjén a legfontosabb eleme az Amouage nevű parfümnek, amelyből 10 ml 300 dollárba kerül és 24 karátos arannyal bevont ezüstből készült üvegcsében kapható. Viszont a Sultan’s Specialt 24 karátos aranydobozban szerezhetjük be, „mindössze” 13 ezer dollárét.

illat

Per fumum, azaz füstön át
Az illatok kellemes hatását már az ősember kiszagolta. Fölfedezték, hogy hő hatására a gyanták és a balzsamok különösen intenzíven hatnak, ezért tűz fölött melegítve, áldozatként tehát per fumum, azaz füstön át jutottak az istenek orrához. Mivel az értékes illatanyagok hamar elillanhatnak, lassan kifejlesztették az illatok többlépcsős feldolgozását.
A desztilláció során a különböző illóolajokat felforralják, a gőzt elvezetik, majd hűtéssel ismét folyadékká változtatják. A lepárlóüst fontos készülék, lehet 30 köbméteres is (egy köbméterbe akár 300 kg növényt vagy virágot lehet berakni). Az illóolajat és a vizet elválasztják, az előállított nyers illóolajat pedig megtisztítják. Általában fémedényekben tárolják. A citrusfélék illóolaját hideg úton, a héj sajtolásával vagy pépesítése utáni centrifugálással vonják ki. A természetes és kémiai illatalapanyagokból végül illatkompozíciókat hoznak létre, majd ezeket hígítva és kezelve a boltba kerülhet a parfüm.

Mirigyváladék, béltartalom
Körülbelül 60 ezer a megkülönböztethető szagok száma, és mintegy 800 parfümkompozíció létezik, ennek több mint a fele a női illatkreációkhoz tartozik. Az illatszerek alapanyagai többségében növényi eredetűek, de található közötte néhány állat által nyújtott értékes illat is. A növényeknek különböző szervei tartalmazhatják az illóolajat, esetleg minden szervében más-más összetételű és használható illóolaj van. Ez a szerv lehet virág, levél, gyökér, kéreg, termés, gyümölcs vagy ennek héja.
Az állatok esetében az egyik legismertebb a pézsma, ami egy ázsiai szarvasfajta, a mósusz mirigyváladéka, ezt használják illatszerek készítésére. Egy hím állat kb. 150 grammot termel belőle évente, ezért illata mellett ára is különleges: az arany hatszorosa. Az ámbra alapja az ámbráscet megkövesedett béltartalma, ezt is parfümök alkotóelemeként használják fel.

Az illatokat az „orr” keveri
Az ókorban az illatszerekkel való foglalkozás megbecsült szakma volt, papok, orvosok és más tanult személyek űzték. A középkorban a kolostorokban szerzetesek és apácák készítettek illatos vizeket. Az illatszergyártás a gyógyászathoz tartozott, külsőleg és belsőleg is alkalmazták alapanyagait. Az évszázadok folyamán azt a tevékenységet, amely az illatkompozíciók létrehozásával foglalkozott, művészetnek tartották. Ezt végzi az „orr”.
Az „orr” tudása nagyon sokat ér, a nagy parfümgyártóknak saját illatszakértőjük van és rengeteg pénzt adnak egy-egy jó receptért.. Amikor valaki úgynevezett „orr” szeretne lenni, keményen kell tanulnia. Több száz nyersanyag és parfüm illatát kell memorizálnia, azonosítania és rendszereznie. Feladata alapillatok és illatjegyek konstruálása, illatutánzás-recept készítése, végül jöhet az önálló alkotómunka.
Amint a divat, úgy a parfüm legerősebb központja Franciaország. 300 cég készít kozmetikumokat, parfümöket, az aromaipar megközelítőleg 30 ezer embert foglalkoztat.

Csomagolás
Esztétikus, vonzó és az illattal harmonizáló tartókat az idők folyamán többféle anyagból alkottak. A tárolást szolgálhatta agyag-, alabástromedény, alapja lehetett jádekő, ólomkristály, üveg, porcelán, nemesfém, drágakövek. Persze ezeket meg kell formázni. Mivel a csomagolást sokszor divattervezők, ékszerészek, órások készítik, ez is értéknövelő tényező. Tervezett üveget például Dali is. A szecesszió mestere, René Lalique egyik flakonja 1990-ben egy londoni aukción 38 ezer fontért kelt el.

Parfüm, víz, kölni
A kis üvegcsékbe zárt illatok között összetételük alapján is különbséget teszünk. A feldolgozás során ugyanis más-más arányban történik a hígítás.
A parfüm az illóolajok legnagyobb koncentrációja, az a kivonat, amely az alkoholban (oldószerben) a legnagyobb arányban tartalmazza az illateszenciát. A nagyobb arányú hígítás eredménye a víz, azaz „eau”. Az Eau de Parfum és az Eau de Toilette a parfüm és a kölni közötti koncentráció. A kölni a legkisebb illatkoncentráció, hosszan tartó, jellegzetes illatot ad.
Kivonat                       Illateszencia                Alkoholfok
Parfum de Toilette         15-30 %                     90-96 %
Eau de Parfum                 8-15 %                     85-90 %
Eau de Toilette                 4-  8  %                    kb. 80 %
Eau de Cologne                3-  5 %                     kb. 70 %
Splash Cologne                1-  3 %                     50-70 %

Illat a pulzuson
Mivel minden ember bőrének egyedi illata van, vásárlásnál figyelembe kell venni: nem illik mindenkihez ugyanaz a parfüm. A választás függ a bőr adottságaitól, a táplálkozástól és az életviteltől is. Figyelni kell arra, hogy több parfüm egyidejű használata kellemetlen összhatást eredményezhet, mert mindegyik önmagában harmonikus egész. Egyébként a parfüm ott fejti ki legjobban hatását, ahol a bőr vérrel legjobban ellátott és a legmelegebb. Ilyen területek vannak a fül mögött, a csukló belső részén, a pulzuson, a könyök- és más hajlatokban.
Az állati mirigyváladékból nyert illat-komponensek nemi ösztönünkre próbálnak hatni, a nehéz, meleg parfümök az intimitás érzését keltik és vágyat ébresztenek. De egy számunkra vonzó személy kellemes illata erotikus hatású, függetlenül attól, milyen parfümöt használ. Egy idő után saját parfümünket már nem érezzük, mert az orr hamar elfárad. De azért ne használjunk túl sokat belőle, mert az illat tolakodó lehet mások számára.
A vásárlás előtti válogatás, szagolgatás alkalmával különböző típusú parfümöknél 5-6, hasonlók közül 2-3 fajtát tudunk megítélni és összehasonlítani, mivel a szaglószerv hamar elfárad. Jobb tehát többször visszamenni vagy gyorsan dönteni. Figyeljünk arra, hogy a parfümöket legjobb sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolni, a megkezdett üvegeket ajánlott hamarosan elhasználni, hogy az értékes illatmolekulák ne párologjanak el.

Férfiak és nők
Az ókorban a férfiak szinte többet használták a parfümöket, mint a nők, a zsarnok Néró császár pedig túlzásba is vitte ezt. Egy alkalommal mai áron kb. 160 ezer angol fontot költött egy rózsaszirmokból álló zuhatagra, amely egy vendégét agyonnyomta.
Köszönhetően a rengeteg behozott alapanyagnak, a gyenge higiéniának – koszos utcák, bolhás, büdös emberek, még a királyok is ritkán mosakodtak –, sok évszázaddal később Európában eljött az illatszergyártás virágkora. Franciaország, a mai parfümnagyhatalom is hasonló okok miatt birtokolja ezt a jelzőt, hisz akkoriban ott is a kellemetlen szagok elfedésére használták az illatokat.
Az újkorban az illatkreátorok először a nőket kényeztették. Sok év elteltével a férfiak is igényesen kidolgozott, művészi minőséget kaphattak. A divat változásával az illatok is változnak, de azért a virágillat jellegzetesen női, a levendula, a páfrány és a citrus tipikusan férfi illat.

 

Tudatos táplálkozás


Magazinok, internetes oldalak szólnak az egészséges táplálkozásról, a tudatos étel-választásról. Nem csak a tükörképünkért gondoljuk meg, mi kerül a bevásárló kosárba, hanem az egészségünk érdekében tegyünk meg minden tőlünk és pénztárcánktól telhetőt. Ha a sok olvasott és hallott adatok között nem tudunk kiigazodni, vagy nem tudjuk, hogy ezek közül személyre szabottan mi lenne a legelőnyösebb számunkra,  érdemes szakemberhez fordulni és meghallgatni a tanácsát.
A dietetikus tíz pontban foglalja össze a tudatos táplálékbevitel aranyszabályait.
1. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan működéséhez, a sejtek és szövetek regenerációjához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez. Olyan biokémiai folyamatokban vesznek részt, amelyek során a táplálék energiává alakul. Bármely vitamin hiánya károsítja az anyagcsere-folyamatokat, a vitaminok egymás hiányát nem pótolják. A felgyorsult élethez hozzá tartoznak a vitamin kiegészítések. A táplálkozás nagymértékben megváltozott az évszázadok során, kevésbé figyelünk arra, hogy mit eszünk. Léteznek komplex multivitamin-készítmények, és olyanok, amelyek csak egyes vitaminok pótlására szolgálnak a legkorszerűbbnek a komplex készítmények tekinthetők.
2. Ne vigyük túlzásba a szalámi-félék, „töltelékes áruk” fogyasztását, ezeknél is a mennyiség helyett inkább a minőségre figyeljünk. Este 6 óra után már ne nagyon együnk, kivéve, ha akkor ér véget az edzés. Mivel energiára van szükségünk, igyunk meg egy fehérjét, szénhidrátot tartalmazó turmixot, amely feltölti az energiaraktárakat.
3. A napi energia-bevitel egy 80 kilogrammos férfinak kb. 2500 kcal, persze ez attól is függ, hogy mennyit mozog. Ha az étkezés megváltoztatásával fogyást akarunk elérni, az energia-bevitelt nem szabad annyival csökkenteni, hogy a nagyobb fizikai terhelést ne bírjuk. Fogyókúrás italokkal például csak egy-egy étkezést váltsunk ki.
4. Jobban ügyeljünk az elfogyasztott folyadék mennyiségére is, a munkahelyen megivott fél liter kávé ugyanis nem biztos, hogy kielégítő a szervezet számára. Óvakodjunk a sörfogyasztástól, amely rengeteg fölösleges kalóriát jelent.
5. Általában hadilábon állunk a kalciummal is. Sokaknál nem elegendő a bevitel, ezért napi 2,5 – 5 dl tej elfogyasztása ebből a szempontból is ajánlott. A sajtokkal azonban vigyázzunk, egyes típusoknak magas a zsírtartalma.
6. Fokozatosan kezdjük el a mozgást, és az eredmény nem csak a tükörnek fog tetszeni.
7. Sajnos a gyors siker elérése érdekében sokan nyúlnak a térfogatnövelő szerekhez, amelyek nem csak a kezdő testépítőknek nem tesznek jót. Jobb, ha a szervezet előbb megszokja a terhelést, mert a hirtelen megnövekedett testtömeg túlságosan megterhelő. Ráadásul az inak lassabban erősödnek, mint az izmok, ezért ebből is sérülés lehet.
8. Sportoláshoz nem ajánlottak az olyan energiaitalok, amelyek koffeint tartalmaznak. Igyunk inkább ásványvizet vagy összetett szénhidrátot tartalmazó 8-10 %-os oldatot.
9. Az egészségesnek tartott fogyás havi 2 kg-ot jelent, ami elérhető azzal, ha a napi átlagos energia-bevitelünket 500 kcal-val csökkentjük. Persze minél nagyobb testtömegtől akarunk megszabadulni, annál lassúbb üteműnek kell lennie a fogyásnak. Ez nem csak azért megerőltető, mert nem nyúlhatunk kedvünkre a hűtőszekrény felé, hanem többletet jelent a keringésnek és a fogyást kísérő pszichés tényezők is fontos szerepet játszanak.
10. Fogyásnál a szervezet csökkenti az alapanyagcseréjét, de valamennyit még raktároz is a bevitt energiából. Ha azonban gyors eredményben bízva drasztikus fogyásba kezdünk, a diétával való hirtelen leállás plusz problémák forrása lehet. Amikor újra több energia jut a szervezetbe, a még alacsony alapanyagcsere és az ugyanazon a szinten maradó raktározás eredménye akár plusz kilogrammok felvétele is lehet. Döntsünk inkább a lassabb, de biztosabb módszer mellett, ebben az esetben is érdemes a dietetikus tanácsát kérni.

 

Így együnk a karcsúságért!

Articsóka: Fő hatóanyaga a cinarin, amely flavonoidokban gazdag. Segíti a zsírok emésztését, így azok nem tudnak lerakódni a szervezetben; szabályozza a koleszterinszintet; máj- és epehólyagvédő hatása van.
Érdekesség: A növényt az antik görögök Észak-Afrikából szállították, jótékony hatására Arisztotelész tanítványai is felfigyeltek.

Citrom: A C-vitamin támogatja z L-Carnitin előállítását, amely a zsír-anyagcseréért felelős.
Érdekesség: Szent-Györgyi Albert 1928-ban fedezte fel a C-vitamint, amelyet paprikából is kivont. Ő napi 1000 mg-ot szedett a vitaminból. Ezt a létfontosságú elemet csak két élőlény, az ember és a tengerimalac szervezete nem tudja előállítani. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, gyorsítja a kötőszövet regenerációját, részt vesz a porc- és csontképzésben, csökkenti a vérrögképződést, jótékonyan hat az agyra, védelmet nyújt a stressz ellen, allergia-ellenes hatású, helyreállítja a fizikai teljesítőképességet, direkt antioxidáns hatása van.

Csili: Már kisebb mennyiségű fogyasztása is megemeli a szervezet hőtermelését, akár 25 %-kal. Ezért a kalória-felhasználásunk 1-2 órán keresztül megemelt marad. Számtalan csilis recept létezik, a többsége Dél-Amerikából származik. Ha nem szeretnénk extra csípősre készíteni az ételt, szedjük ki a tüzes paprika magjait, de így is kesztyűs kézzel bánjunk vele.
Érdekesség: A paprikát capsaicin tartalmától érezzük csípősnek: ingerli a nyelven lévő fájdalomérzékelő idegvégződéseket, rendszeres fogyasztással ezek tartósan érzéketlenné is tehetők. Az anyag alkoholban oldódik, de a vízben nem, ezért ez nem szünteti meg a csípő érzést. A capsaicin fokozza az agyban az endorfin termelését, amely nem csak boldogsághormon, de fájdalomcsillapító hatású is. Nem csak a kalória-felhasználásunk nő meg fogyasztásával, de jobb kedvünk is lesz egy kellemesen csípős ételtől, vagy egy csilis csokoládétól.

Fahéj: Ez a fűszer javítja az inzulin hatékonyságát, serkenti a zsírégetést és csökkenti a nassolásra érzett vágyat.
Érdekesség: I. e. 3000 környékén Kínában már használták ezt az ősi fűszert. Több, mint 100 éven át harcoltak egymással a portugálok, a franciák és az angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Európába a XVIII. század végén hozták be nagy mennyiségben.
A fahéj nem csak fűszer, hanem gyógynövény is. Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása van. Eredetileg egy trópusi fafajta, amely a babérfélék családjába tartozik. A kb. 15 méterre növő fa fiatal ágainak kérgét lehántják, majd őrlik a fűszer elkészítéséhez. Három fajtája: a ceyloni, amely enyhébb, édeskés, fanyar ízű, főként ezt használjuk Európában; a kínai, amely csípősebb ízű, ez Amerikában kedvelt; malabári.

Gyömbér: Az anyagcserét gyorsítja. Jellegzetes édeskés ízét és kellemes illatát a gingerol adja.
Érdekesség: Az i. e. 3000 körüli első nagy kínai füvészkönyv fontos gyógyszerként említi.
Gyulladáscsökkentő, növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét; hányáscsillapító, görcsoldó, szélhajtó hatású; emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. 

Zöld tea: Katechin tartalma gátolja a zsírok raktározását a szervezetben.
Érdekesség: I. e. 3000 körül bokor alatt üldögélő kínai császár forró vízzel teli bögréjébe esett egy levél. Mivel az ital így nagyon kellemes lett, termeszteni kezdték. Európába az 1500-as évek környékén jutott csak el a tea.
Három teafűfélét ismerünk, a zöld, fekete és oolong. Ezek feldolgozási módja eltér egymástól. A legfőbb különbség, hogy a zöld tea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását. Az erjedés kiiktatása azért rendkívül lényeges, mert maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, amelyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Hatásos a rákos sejtek pusztításában, a keringési problémák megelőzésében. Jótékony hatásához napi 300 mg körüli fogyasztása javasolt.

 

 

Fitnesz: hasznos tippek kezdéshez

A gyorsuló világban a fejlődés a vele lépést tartóktól megköveteli a rohanó életmódot. Olykor rövid idő alatt akarunk sokat teljesíteni, lemondások és megalkuvások nélkül. Így azonban nem marad idő a fontos dolgokra, főleg az egészségre. Pedig a lazítás mindenkinek jót tesz!

Stressz
A túlhajszolt, egészségtelen életmód, a rendszertelen étkezés megnöveli a stressz által kiváltott betegségek esélyét. Ha már a pihenés helyett is csak a problémákon jár az eszünk, itt az idő a cselekvésre! Szabaduljunk meg a nagy nyomás alól, kerítsünk magunknak időt némi relaxációra. A hivatásunk gyakorlása, a városi élet, a közlekedési dugók stresszhelyzetei kimerítők lehetnek, ám ha a stresszinger túl sokáig tart vagy túlságosan nagy, akkor az ennek átvészelését segítő mechanizmusok akár össze is omolhatnak. Ekkor csökken a fizikai és lelki ingerküszöb, gyengül az immunrendszer és hamarabb megbetegszünk.

Általános vizsgálat
Amikor az évekig tartó mozgásszegény napok után az aktív élet mellett szavazunk, kortól és egészségi állapottól függetlenül érdemes egy általános alkalmassági szűrővizsgálaton részt venni. Megijednünk azonban nem kell, ma már ugyanis nem csak a zsúfolt kórházakban és rendelőintézetekben végeznek ilyen terhelhetőségi vizsgálatokat, a jobban felszerelt fitnesztermek szakemberei is segítségünkre lehetnek a személyre szabott edzésterv elkészítésében. Az orvosok is fontosnak tartják az általános kivizsgálást. Magánkórházakban alap és komplex vizsgálatokat végeznek, ezek nyújtanak információkat a páciens egészségi állapotáról. Ez magába foglal többek között belgyógyászati és különböző laborvizsgálatokat, illetve EKG-t. A kivizsgálás ára 50 ezer Ft felett van.

Varázsszó: fokozatosság
Mindenképpen olyan sportot válasszunk testünk karbantartására, amelyet élvezünk is. Ez kellő erőt adhat akkor is, ha valamikor le akarnánk beszélni magunkat a napi mozgásról. Érdemes többedmagunkkal megtenni az első lépéseket: ha ugyanis barátunkat is el tudjuk magunkkal csábítani, nehezebb kibújni az előre egyeztetett edzés alól.
Amikor pedig végre rávettük magunkat arra, hogy lemenjünk az edzőterembe, ne rémüljünk meg a hatalmas súlyok és gépek láttán! Első a gondos bemelegítés, amivel a keringés is megfelelő lesz, az ízületek és az izmos is kikerülnek merev állapotukból. Kezdjük heti 3-szor fél óra edzéssel.

fitness

A profi tanácsai
Az edzésterv összeállításánál fontos kikérni a szakember véleménynét – mondja Béres Alexandra fitneszvilágbajnok. Az edző el fogja mondani, hogy milyen gyakorlatok közül választhatunk és melyek a legmegfelelőbbek az általunk kívánt eredmény eléréséhez. Ezeket a feladatokat azután érdemes kombinálni, így a teremben eltöltött időt változatosabbá és eredményesebbé tudjuk tenni. Először a saját súllyal végezhető gyakorlatokkal növeljük önbizalmunkat és izmainkat, nem szükséges rögtön malomköveket dobálni. Nagyjából egy év után, az akkor már heti 4-szer másfél órás edzés alkalmával lehet nagyobb súlyokkal is dolgozni és egyre látványosabb eredményt elérni. A szakember tanácsát azonban még ilyenkor is érdemes kikérni. Az edzést mindig nyújtás, stretching kövesse, amely növeli az izmok rugalmasságát és csökkenti mozgási ellenállásukat, ugyanakkor javítja az ízületek mozgékonyságát is.

Orvosszemmel
A sportorvos szerint a rendszeres sportolás elkezdésénél a fokozatosság elvét kell figyelembe venni. Kezdetben heti 2-3 alkalommal 30-40 perces edzéssel bővítsük a napi programunkat. Télen, főként, ha szabadban sportolunk, több időt szenteljük a bemelegítésnek. Ilyenkor merevebbek az izmok, nagyobb a sérülések, húzódások veszélye.
A futás ideális állóképességi edzés. Mindenekelőtt válasszunk egy jó cipőt rugalmas talppal, mert sérüléseket előzhetünk meg és a kilométereket is könnyebben hagyhatjuk magunk mögött. Döntsük el, hogy szabadban vagy futószalagon végezzük-e a napi edzést. A terepen való futásnál a talajt kell szemügyre venni, földes vagy füves-e, milyen meredek hegyi úton kell felfele futni, milyen az időjárás. Egyik legnagyobb előnye a friss levegő. A futószalag időjárástól függetlenül választható, változtathatjuk a szalag dőlésszögét, a teremben zene szól és különböző sebességgel futó emberek edzhetnek egymás mellett. A gép komputere mutatja az elért sebességet, a lefutott kilométerek számát, az elhasznált energiát, tehát pontos képet kapunk a teljesítményünkről.
A squash az egyik legjobb állóképességet fejlesztő sport, növeli a koordinációt és az ügyességet. Jó hatással van a szívre és a keringésre, viszont a hirtelen mozgásváltoztatások árthatnak a térdnek és a szalagoknak. A teniszkönyök kialakulásának megelőzése érdekében megfelelő súlyú és méretű ütőt vegyünk a kezünkbe, a bemelegítés után pedig remekül fogunk szórakozni.
A testépítés célzott izomépítést jelent, amely megköveteli egy jó szakember segítségét. A szívnek és a magas vérnyomásnak nem tesz jót, magas a szalag- és izomrándulások, szakadások veszélye.
Fontos, hogy regenerációt elősegítő módszerekkel egészítsük ki a napi programunkat. Az egyik ilyen módszer a rendszeres szaunázás, amely szellemi és fizikális ellazulást egyaránt jelent. A fokozott verejtékezés serkenti a szervezetünkben felgyülemlett bomlástermékek kiürítését, a szauna fülkéből a hideg vizes medencébe vagy a hóra történő kirohanás pedig nagyszerű értorna, ám csak egészségeseknek javasolt.
A rendszeres masszázs, ami heti egy-két alkalmat jelent, szintén regenerációs módszer. Ma már sok fitneszklubban és egyéb helyeken van ilyen szolgáltatás, de mint mindennél, itt is a szakembert kell keresni. A nem hozzáértők akár árthatnak is, például egy sérülés masszírozásával. Attól függően, hogy mire van szükségünk, többféle masszázs közül választhatunk: hagyományos sport-, gyógy-, keleti masszázs is a rendelkezésünkre állhat.

 

 

A borkóstolásról


A borkóstolást ősidők óta élvezik az emberek, a gyakorlata a XIV. század óta vált ennyire formálissá. A hivatásos sommelier-k egy nagyon szigorú saját „szótárt” használnak a borok leírásánál. A hobby-borkóstolás természetesen sokkal kötetlenebb, de ugyanúgy a bor megjelenéséről, illatáról alkotjuk véleményünket.
Mindegy, hogy szakmai vagy hobby tevékenységről van szó, a borkóstolás egy olyan élmény, amely sok érzékszervünket igénybe veszi.
Bár a hallás formálisan nem tartozik a kóstoláshoz, a palack nyitása a dugó hangjával és a bor pohárba öntésének csobbanó hangja mégis a folyamathoz tartozóvá teszi.

bordugo


A többi érzékelés egyértelműbb és a kóstolók által szabályozottabb módjai vannak.
Látvány, megjelenés: Fontos, hogy egy tiszta, nem színezett és kristály mintákkal karcolt boros poharat vegyünk a kezünkbe. A bor színének minél közelebbi megállapításához sokat segít, ha fehér háttér előtt tanulmányozzuk a bort. Enyhén döntsük meg a poharat és máris jobban látjuk a bor színét, a peremének színét, ahogy a pohár szélén tapad. Attól függően, hogy milyen bor van a poharunkban, a szín lehet mélyvörös, barna, pirosas, arany stb. A szín az egyik kulcs a bor korának megállapításához is. A fehérboroknak többnyire előnyére van a színváltozása az idő előre haladtával, míg a vörösborok az évekkel veszítenek élénk színükből.
Szaglás: Az illatok komplex élvezetéhez, tanulmányozásához is az íves, pl. tulipán formájú pohár a legalkalmasabb. Finoman megpörgetjük a pohárban a bort, hogy a pohár falait is befedje, így megnyílik előttünk az út az illat teljes megismeréséhez, érzékeléséhez. Az illat is változik a pohárban. Egyrészt a palackból való kitöltést követően egy tompább, míg kis idő, akár fél óra elteltével egy kinyílt illatot érezhetünk. A tetején lehet virágos, gyümölcsös, míg a pohár fenekéhez közelítve gazdagabb aromákat fedezhetünk fel.
Ízlelés: A teljes élvezethez természetesen kortyolunk is a borból. Egy kis kortyot vegyünk a szánkba és pörgessük meg benne, hogy a nyelvünk, szájpadlásunk szinte minden érzékelő pontjához eljusson belőle. Ez fontos, mert a szánkban máshol érzékeljük az édes és sós, keserű, csípős stb. ízeket. Kis ideig tartsuk a szánkban, mielőtt lenyelnénk, vagy kiköpnénk. Miután lenyeltük a bort, az utóízről is megállapíthatjuk, hogy hosszan vagy röviden marad-e a szánkban, és hogy ez kellemes, édes, vagy keserű-e. Lehet friss, bársonyos, csípős. A szájpadláson érezhető csípősség, amitől a nyelvünk a szájpadlásra tapad, a bor tannin tartalmától függ.
Kóstolásra fel! Gyűjtsd össze borbarátaid, és közös estéken vagy a fesztiválszezon alkalmával kóstoljátok és élvezzétek a jobbnál-jobb magyar borokat!

borroze

 

Az igazgyöngy története

A gyöngy az egyetlen élő organizmusok által létrehozott ,,drágakő". A természet csodája sokféle nagyságában, formájában és színében egyaránt. Nők millióinak vágya, évezredek óta kincs, soha sem megy ki a divatból.


A legenda
Amikor a felhőből az első esőcsepp a mérhetetlenül nagy kék óceánba esett, olyan apró volt, hogy csak a hullámok görgették. Panaszkodva kiáltott: ,,Milyen jelentéktelen és kicsi vagyok ebben a hatalmas világban." A hullámzó óceán válaszolt: ,,Szerénységed tiszteletre méltó, kicsi Vízcsepp. Ezért rnegjutalmazlak: a fény egy cseppjévé változtatlak. A legtisztább ékszer leszel, a királynő, és hatalmad lesz a nők fölött." És így megsziiletett a gyöngy...
A kultusz aztán végigkísérte az emberiség történetét: az ókorban nem is ritkán fordult elő, hogy értékes gyöngyöket borban feloldottak, amit egymás kölcsönös tiszteletére megittak. Így esett, amikor Kleopátra Marcus Antonius egészégére ivott, és egy gyöngyöt borban feloldott. Történeti kutatások szerint ennek a gyöngynek mai értéke kb. félmillió euro.

gyongy


Természetes és tenyésztett
Az egyedi ragyogásukon és lágy csillogásukon kívül az eredetük közös: gyöngykagylóban keletkeznek, egy részük a tengerek sós vizeiben, más részük az édes vizekben. Különbséget teszünk azonban valódi gyöngy és a tenyésztett, emberi beavatkozással keletkezett gyöngyök között. Az első egy páratlan és lényegesen ritkább produktuma a természetnek, amely emberi beavatkozás nélkül, természetesen növekszik. Számtalan külön rétegből áll, amelyeknek anyaga a valódi gyöngyházé, és érintetlen osztrigában érlelődik.
Emberi beavatkozással a XX. század eleje óta tenyésztenek gyöngyöket úgynevezett gyöngyfarmokon. A tenyésztett gyöngyök keletkezése egy idegen anyag osztrigába való beültetésével kezdődik. Minden kagylóba kb. 20 inplantátumot ültetnek be mindkét oldalára, így végül kb. 40 gyöngyöt tud produkálni. Ezekből csak egy vagy kettő ér el a végén magas minőséget.
Ezután a gyöngyöket szortírozzák és a különböző kritériumok, mint nagyság, szín, tisztaság, csillogás és szabályosság szerint értékelik. A tenyésztő bizonyos mértékben befolyással lehet a termék méretére és a minőségére, így az ár a normál fogyasztó számára is, legalább közepes minőségben elérhetővé válik.
A piacon majdnem kizárólag ilyen, tenyésztett gyöngyök vannak forgalomban. A legjelentősebb gyöngyhalászat és tenyésztés Ausztrália, Burma, Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Tahiti és az USA egyes részein folyik.


Édesvízi kincsek
Az édesvízi gyöngy az egyik legnagyobb gyöngykagylóban növekszik. A 25 cm átmérőjű tropikus kagylóban többnyire fehér színű, 9 és 20 mm közötti gyöngyök keletkeznek. A természetes darabok Ausztrália északi partjainál, a Fülöp-szigeteknél és Burmánál találhatók meg. Az édesvízi tenyésztett gyöngyök főként Kínából származnak. Szokatlan formában a finom pasztellárnyalatokkal, gyakran intenzívebb csillogással teszik meg kívánatosabbá a gyöngyöket. Csak kevés érett édesvízi gyöngy nő nagyobbra 8 mm-nél úgy, hogy közben megőrzi kerek formáját.


Gyöngyhalászok
A Japán déli tengeröbléből származó Akoya-tenyésztett gyöngyöket nevezik a klasszikus tenyésztett gyöngynek. Ezek 2 és 10 mm nagyságúak, kerek, tiszta felületűek és magas a csillogásuk. A színek a lágy fehér, rózsaszín vagy krémárnyalattól a világos szürkéig terjednek. Az Akoya-gyöngyöket néhány éve már sikeresen tenyészők Kína déli részén is.
A gyöngyhalászat mestersége kb. a IV. századig követhető nyomon. Ha nem csak a mondákat vesszük alapul, akkor eljutunk Japánhoz, ahol női mesterségnek tartották a gyöngyhalászatot. A lányok már fiatal korukban megtanulták a halászatot, majd a hideg vízbe minden felszerelés nelkül merültek alá. A magukkal levitt kosárba gyűjtötték a gyöngykagylókat, és a derekukon levő kötél megrántásával jeleztek, hogy felhúzhatják őket az akár 15 méteres mélységből. Nem volt rosszul fizetett szakma.


Varázslatos fekete csillogás
A Tahitin tenyésztett fekete gyöngyök kagylója a Pinctada margaritifera, fekete ajkú kagyló. Titokzatos színárnyalatok a világos ezüstszürkétől, kékestől, aranysárgától, lilástól az értékes zöldesfeketéig és a koromfeketéig inspirálják az aranyműveseket a varázslatos kreációkra. Érdekes barokk, circle, körte formák, harmonikus csepp és ritka esetben tökéletes kerek tenyésztett gyöngyök átlagban 9 es 11 mm közötti nagyságban teszik a Tahiti gyöngyöt a modern, öntudatos nők kedvencévé.
A 17-18 mm nagyságot elérő gyöngyök kisebb vagyonnak felelnek meg. Régen csak az uralkodók engedhették meg maguknak a fekete gyöngyből készült ékszert. Például az AZRA, az orosz koronaékszerek nyakláncának középső darabja.

Kokichi Mikimoto: a gyöngykirály
Kokichi Mikimoto 1858-ban született Toba varosában, a mai Mie közigazgatási terület Shima kerületében, egy tésztabolt-tulajdonos legidősebb fiaként. Arra szánták, hogy vezesse a boltot, amit a család sok-sok generációja adott tovább az utódoknak, ám őt teljesen elbűvölték a gyöngyök. Mivel több ezer osztrigában csak néhány gyöngyöt lehet találni, elkezdte hajszolni a gyöngytenyésztés tervét, amit korábban még soha nem sikerült. Mikimoto megtanulta, hogy ha egy idegen dolog belekerül egy osztriga héjába és az nem lökődik ki, évek múltával gyöngy fejlődik fölé és az idegen tárgy lesz a magja. Első kísérleténél (1888) a gyöngyöket bambuszkosarakban belemerítette az Ago Bay és Toba (mai nevén Mikimoto Gyöngysziget) hűvös vizeibe. Néhány havonta Mikimoto megnézte az osztrigákat, vajon képződött-e bennük gyöngy. A sokévnyi kudarcokat követően már a terve iránt kezdetben érdeklődő emberek is elpártoltak tőle, csupán Ume, bátor felesége támogatta kitartóan. A ,,vörös ár" (a vízhőmérséklet és esőzés okozta abnormális planktonszaporodás eredménye) kétszer is elpusztította majdnem a teljes osztrigatermést, mire 1893. július 11-en megtörtént a csoda. Igaz, az első gyöngy félgömb alakú volt, de ez volt az első tenyésztett gyöngy. A Pearl-szigeten ma Kokichi Mikimoto bronzszobra áll. Egy férfié, akit személyes és fizikai akadályok gátoltak, de megvalósított egy álmot, hogy előállítsa a természet egyik legdrágább kincsét.

Manihiki és a Cook-szigetek
Az egzotikus fekete gyöngyök egyhatodát a távoli Manihiki korallzátonyainál tenyésztik. Itt a fiúk szinte a tengerben nevelkednek. Halat fognak, kagylókat gyűjtenek az apjukkal, testvéreikkel. Gyerekkorukban megtanulnak búvárkodni. A farmok korallszigeteken állnak. A lagúna körbezárt, amelynek előnye, hogy cápák nem tudnak bejutni. A búvárok felhozzák rakományukat a vízből, és a tisztításhoz egy nagy faasztalra kipakolják a zsákmányt. Tele van algával, de végül jó pénzt hoz.
A '80-as évek közepe óta a 400 lakosú Manihiki nem csupán egy távoli korallsziget. A gyöngyfarmok előtt csak az osztrigákat gyűjtötték és kereskedtek vele. Ma a Cook-szigetekről jön a világ leghíresebb és legkívánatosabb gyöngyeinek egy része, a ,,Cook-szigetek fekete gyöngye". Ezen a területen a vízmélység éppen a tenyésztési körülményeknek megfelelő 10-30 m között van. A gyöngyhalászat egy kockázatos és nagyon költséges munka. A gyöngytenyésztők állandó feladatai a kagylók rendszeres ellenőrzése a paraziták és a betegségek miatt, a kagylóhéj tisztán tartása, a háló magasabbra húzása vagy mélyebbre eresztése a vízhőmérséklet szerint. A befolyásolhatatlan rizikó pedig a hatalmas természeti erő, a tájfun. Szétzúzó ereje már sokak egzisztenciáját semmisítette meg a múltban. Ennek ellenére a gyöngy tenyésztése és a turizmus az egyik legfontosabb iparág a Cook-szigeteken, hiszen a gyöngyök nagyon értékes és keresett exportcikkek.
Egy felmérés szerint 2000-ben a gyöngyfarmokon összesen 12 millió újzélandi dollár értékű, 250 000 gyöngy került ki. (Összehasonlításként: 1998 éves termése Ausztráliában 185 millió USD, Tahitin 134 millió USD.)

Az osztriga
Az osztriga átmérője 30 cm, súlya az 5 kgot is elérheti, ritkább esetben 9 kg-ot is nyomhat. Az állat 2-3 év alatt fejlődik ki és több millió ikrát rak, ugyanis csak ez a magas szám garantálja a túlélést a természetes környezetben. A lárváknak kb. 6 hónap szükséges, amíg kemény kagylóhéjuk bezárja őket. Addig kedvelt eledelük minden planktonevő tengerlakóak, kezdve a poliptól a halakig. Hogy befogják a fiatal kagylókat, egy gyöngytenyésztő kötelet, úgynevezett gyűjtőt engednek a vízbe, amin hosszabb idő multán az állatok megtelepszenek. Ezután pedig egyszerűen kihúzzák őket a vízből.

Minőségi kritériumok
A gyöngy minőséget és ezáltal értéket négy feltétel határozza meg: a csillogása, a felülete, a színe és a mérete.
Csillogás - A legfontosabb kritérium, amelyet a gyöngy felületéről visszaverődött fény intenzitása ad meg, egy gyöngy értéket alakítja. Ez a fény a gyöngy felett lebegő szivárvány. Finomsága a gyöngy felépítésétől függ. Minél lassabban növekszik egy gyöngy a kagylóban, annál finomabb és szebb lesz a csillogása. Minél hidegebb a víz, amiben a kagyló van, annál lassabban növekszik a kagylóban a gyöngy. Ezért az északi régióban a legszebb a gyöngyök csillogása. Ez a titkokkal teli csillogás volt az alapja sok misztikus történetnek, amely az idők folyamán a gyöngyök keletkezése köré szövődött.
Felület - A jó minőségű gyöngy felületének lehetőség szerint tökéletesnek kell lennie. Tehát sima, karcmentes, mélyedés- vagy foltmentes legyen. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a természet egy produktumáról van szó, így a tökéletes felület igen ritka.
Szín - A színskála a fehértől a rózsaszínen át a sárgáig, zöldig és feketéig terjed. Az időtlen klasszikus szín a ezüstös fehér. Hogy melyik szín mellett döntünk, mindig a személyes ízlés kérdése, a színnek az egyéniséghez kell passzolnia. A gyöngy drágább, ha a szín nagyon ritka vagy divatos, mint a fehér-rózsaszín, zöld vagy a fekete. Tudnunk kell azonban, hogy a gyöngy minőségéről a szín szinte semmit nem árul el.
Méret - A gyöngy átmérője 1 mm-től 16 mm-ig terjedhet, de ritka esetben, például a dél-tengerek fehér gyöngye elérheti akár a 20 mm-t is. A méret természetesen a gyöngy fajtától és lelőhelyétől (is) függ. Minél nagyobb a gyöngy, annál értékesebb, persze csak akkor, ha a csillogása es a felülete is makulátlan. A ,,La Peregrina" egyike volt a legértékesebb és leghíresebb gyöngyöknek, tulajdonosa a spanyol királyi ház, később pedig különböző európai uralkodók voltak. 10 grammot nyomott és gyönyörű cseppformája volt. 1969-ben Richard Burton Liz Taylornak ajándékozta, akinek a kutyája később lenyelte. Az affér a gyöngyöt annyira megviselte, hogy jelentős mértékben veszített nagyságából és csillogásából egyaránt.

A gyöngyöt ápolni kell
Hogy hasonló vagy más malőrök ne essenek meg a gyönggyel, ápolni kell. Például a kozmetikai szerek, parfümök és hajlakkok is károsak lehetnek a gyöngyre nézve. Ezért a legjobb, ha a hölgy a frizura elkészítése és a sminkelés után ékszerezi fel magát gyöngyeivel, vagy takarja le a láncot egy kendővel az említett műveletek alatt. Idővel szintén károsan hat a verítek a gyöngyök csillogására, ezért rendszeres időközönként egy puha kendővel óvatosan át kell törölgetni őket. A karcoló tárgyak veszélyeztetik a gyöngy felületét, ezért legjobb, ha más ékszerdaraboktól külön tárolják.

 

 

 

 

logo

Az Állat és Barát bejegyzett védjegy! Minden jog fenntartva!
A védjegy, vagy az allatesbarat.hu oldal bármely képi vagy szöveges elemének a tulajdonos engedélye nélküli használata törvénybe ütközik.