banner
logo

Az állatok a kedvenceink. Hasznos és érdekes információk olvashatók itt.

 

Főoldal

Állat

Barát

Harmónia

Úti-barát

Vendégkönyv

 

Előkészületben:

Tanácsok bolhák ellen

 

Az Állat rovat cikkei:

>>Kedvenc a húsvéti nyúlból
>>Vigyázat! A virág mérgező is lehet!

 

Kedvenc a húsvéti nyúlból

Egy állat örökbefogadását vagy vásárlását alapos gondolkodás és tervezés előzze meg, mert az állatok tartása komoly felelősséggel jár. Ha így tesz minden leendő gazdi, felkészül a tartásra és az állat igazi kedvenccé válhat, jól fogja érezni magát.

A kölyök állatok mindig is a gyermekek kedvencei voltak édes kis pofijuk, játékosságuk miatt. Ha máskor nem kaptak, akkor az ünnepek közeledtével súgják szüleik, nagyszüleik fülébe, mennyire örülnének egy kis tapsifülesnek. Sajnos, az állatok sokaknak tűnnek jó ajándékozási ötletnek, azonban az esetek nagy százalékában inkább felelőtlen állatvásárlásról beszélhetünk, amely a gyermek felelősségről alkotott képét helytelen irányba viszi, a több száz elszenvedő, magukról gondoskodni nem tudó kis állat pedig az utcára, mezőre kerül, ha egyáltalán túlélik az ünnepeket.
A tenyésztőkkel ellentétben sok állatszaporító működik, akik idő előtt, csupán néhány hetes korukban szakítják el az anyaállattól kölykeit, amelyeket a hasonló, az állatok jogai helyett pénztárcáikat szem előtt tartó állatkereskedések át is vesznek. Húsvét közeledtével az út szélén, aluljárókban, piacokon, zsúfolt dobozból is árusítják a kis állatokat. Csak akkor tudjuk ezt megakadályozni, ha felelőtlenül nem vásárol senki állatot. Ugyanis ha nincs kereslet, akkor erre a célra nem fognak állatokat szaporítani.

diego

Nyuszik
Bármely állat örökbefogadását vagy vásárlását alapos gondolkodás és tervezés előzze meg, mert az állatok tartása komoly felelősséggel jár. A nyuszik fajtától függően a 6 kg-ot is elérhetik. Átlag 6 évig, de akár 12 évig is élnek, életfeltételeikről és ennek anyagi terhéről ennyi ideig a gazdának gondoskodnia kell. Figyelembe kell venni többek között, hogy
- tudunk-e elegendő helyet biztosítani az állat számára a kényelmes élethez. A törpe nyuszik számára min. 100 x 50 cm-es (ára kb. 10.000 Ft), az óriás nyuszik számára min. 120 x 140 cm-es (ára kb. 20.000 Ft) ketrec szükséges;
- alaptermészetében a nyugalmat szereti;
- társaságra van szüksége másik nyúllal vagy emberrel;
- napi szinten gondoskodni róla: élelem és friss víz bekészítése, foglalkozni vele;
- állatorvossal egyeztetni az adható élelemről, zöldségekről;
- a fogkoptatás miatt széna mindig legyen előtte;
- ápolni a szőrét;
- naponta kitisztítani a helyét, alomcsere min. hetente, bár tartásuk így is szaggal jár;
- piszkot csinálnak, a bútorokat rágcsálják, a stressz miatt éjjel zajonghatnak;
- napi mozgáslehetőség biztosítása;
- oltások és állatorvosi vizsgálatok szükség esetén, amely szintén anyagiakkal jár;
- elutazás esetén biztosítani ellátását.

A kisgyerekek pár nap után új „játékot” találnak, nem gondozzák tovább az ajándékba kapott állatokat. Pedig nagyon fontos és a szülők feladata is megtanítani nekik, hogy érző lényekről van szó, amelyeket nem szabad például sok stressznek kitenni. Sok állat pusztul el „agyonszeretgetésük” miatt, vagy mert nem megfelelő élelmet adtak nekik, nem gondoskodtak róluk. Ezért, ha egy állat tartásával járó felelősséget valaki nem tudja vállalni, az állatkerti séta mellett ajándékozzon inkább csokoládé nyuszit vagy plüssállatot.

 

Vigyázat! A virág mérgező lehet!

 

A szép szobanövények mérgezőek is lehetnek a macskák számára
A hatalmas zöld levelek közt egy szempárt pillantunk meg a szobában. A látvány egy dzsungelbéli jelenetre emlékeztet. Máskor a névnapra kapott vágott virágokra figyelünk, nehogy felborítsa a vázát kedvenc házi tigrisünk. Ha pedig közelebbről megnézzük szobanövényeinket, az egyiknek bizony a virága van megrágva, a másiknak az ágacskáját törték le, a harmadiknak a levelét cakkozták új formára éles karmokkal.

Alábecsült veszélyforrás
Ha az imént említett dolgok humorosan hangzanak is, a szobanövények közül több jelenthet veszélyt a kis bársonyos talpúnk számára. Sőt, a szobanövények sokkal gyakrabban ártalmasak az állatok egészségére, mint például a kerti vagy vadon élő növények. Állatgyógyászati kutatások megerősítik, hogy a mérgezési tünetek közel 10 százalékát mérgező növények részeinek rágcsálása, lenyelése okozza.
Szóval bármilyen szép, színes, nagy virágú szobanövényt is találunk a boltban és már el is tudnánk képzelni a lakás megfelelő pontján, olvassunk utána az egészségre ártalmas növények listájában, a kiválasztott nehogy a mérgező növények képviselője legyen.

cicanov

Mérgező növények
A szobanövények fajtánként máshogy jelentenek veszélyt négylábúinkra. Van, amelyik talán nem is mérgező, de sajátságos formája, tövisei miatt rejtegethet veszélyt. Ilyen a yucca az éles és hegyes leveleivel, hasonlóan a díszananász, zyperngras. A kaktuszok sem lehetnek a macskák kedvencei, már csak kinézetük és tüskéik miatt sem.
A több családba sorolható veszélyes növények egyik csoportja a rododendronok. Az azalee esetében virág és a levelek is mérgezőek. A tünetek a szem és orr folyása, hányás, hasmenés, a vérnyomás leesik, sajnos bénulás és szívroham is lehet. A kankalin (Primula) félék a primin tartalmukkal okozhatják az allergiás reakciókat vagy a mérgezési tüneteket. Ezek erősen ingerelhetik és gyulladást okozhatnak a nyálkahártyán a szájban, az emésztőcsatornában, hányás és hasmenés tünetével. Ebbe a csoportba tartozik a ciklámen (cyclamen persicum) is. A leander tényleg szép, de legalább ennyire mérgező is! A diffenbachiának például minden része káros. Ez a szobanövényként nagyon kedvelt csoporthoz tartozik, úgy mint a falmingó virág (anthurium), (caladium), (spathiphyllum floribundum), filodendron, rákvirág (aglaonema), alokasia (alocasia), kálla (zantadeschia), szobaifutóka (epipremnum pinnatum), könnyező pálma (monstera deliciosa). A növényi nedvek mellett úgynevezett raphidokat is tartalmaznak. Felsértik a bőrt, mint a tű, és bele injekciózzák az irritáló anyagot, pirosodást, égő fájdalmat okozva.
A csucsorok minden részükben szteroid alkaloidákat tartalmaznak. Szervezetbe jutása hányást vált ki, tág pupilla és keringési zavar a tünetek, de súlyos esetekben halálos is lehet. Ide tartozik a csucsor, az édes szépcsalán, a díszpaprika.
A liliom félék mellett a kutyatej félék is mérgezőek, ez utóbbi esetében a tejsavban található a méreganyag. Ilyenek a mikulásvirág, a csodacserje, a pompás kutyatej. Az amaryll félék föld feletti részei mérgezőek. Itt említem a lovagcsillagot (hippeastrum), a klíviát és a vérvirágot (haemanthus). Szintén minden részében mérgező a rózsameténi (catharanthus roseus), dipladénia, sivatagi rózsa (adenium), alamanda, Madagaszkár pálma. Cicánk legyen távol az erdei borostyán (hedera helix) és fikusz növényeinktől is.
A karácsony előtti dekoráció készítésnél figyeljünk mindenképpen a fagyöngyre! Ne kerüljön a macska közelébe, azaz négylábúnk ne érhesse el! A tűlevelűektől is tartsuk távol a macskát, és nem csak a levelek szúrósságára gondolok.

 

Vágott virág, szárított virág
Az ajándékba kapott, rendezett csokrok is rejthetnek magukban veszélyeket. Az egyik legkedveltebb, élénk sárga színű tavaszi nárcisz nedve a nyálkahártya gyulladásához vezethet. Hasonlóan óvatosnak kell lennünk a másik kedvelt tavaszi virággal, a tulipánnal is.

Dundus

Nem mérgező növények
Miután egy bőséges listát mutattunk be a mérgező növényekről, nézzünk néhányat a káros anyagokat nem tartalmazók közül is. Ilyen a vénuszfodorka (adiantum), páfrány (nephrolepis), kereklevelű sziklapáfrány (pellaea rotundifolia), szarvaspáfrány (platycerium), madárfészek páfrány (asplenium nidus). A pálmák csoportjából említeném többek között a kukorica levél, gyompálma, datolyapálma, valamint a kúszóka (cissus), tenyér arália (dizygotheca), sárkányfa (dracaena), maranta növényeket. A szobabambuszt is szívesen megkóstolják cicáink, de ennél azért legyünk óvatosabbak.
A cicánknak valószínűleg tetszeni fog a macskafű, amit kis műanyag tálcában vásárolhatunk meg állateledel boltokban. A magokat locsolgatva kb. egy-két hét alatt kinő a fű. Ezt négylábúnk szívesen fogja rágcsálni. Jót tesz a gyomrának, az esetlegesen ott lévő szőrcsomót távozásra készteti majd.

 

Ne kockáztassunk!
Amikor végignézünk a szobában lévő növényeinken és konstatáljuk a mérgezőek arányát, szerintem meglepődünk. Bizony, a szemet kápráztató, nagy és színes virágaink, amelyektől eddig a szobatigrisünket a növény érdekében tartottuk távol, más okok miatt lesznek tabuk. A cirmos egészségéről van szó. Ha nem tudjuk megoldani, hogy a veszélyforrást rejtő növények elzárt helyen legyenek, talán ajándékozzuk el azokat állatot nem tartó barátoknak, ismerősöknek. De ha a munkahelyünkön fér még növény a polcokra, az ott töltött időt tehetjük kellemesebbé kedvelt virágaink látványával.

 

További információk
Míg a kertben, szabadban élő macskák biztonsággal kiválasztják a sok zöld közül a számukra ártalmatlanokat és megrágcsálják azokat, addig a lakásban tartott cicáknál nekünk kell odafigyelnünk a növény kiválasztására. Növényvásárlás előtt jól nézzünk szét! A nagyobb kertészetekben hozzáértő eladóktól kaphatunk tanácsot. Ez a növény ápolására nézve is hasznos, másrészt viszont a mérgezőségéről adhatnak fontos információkat. Ezen kívül az állatorvost is érdemes megkérdezni, milyen szobanövényeket ajánlana bársonytalpúnk közelébe.

 

Mérgezési tünetek: Hányás, hasmenés, nyáladzás, vérzés, izomrángás, eszméletvesztés, kötőhártya sápadtsága, tág pupillák. Ezek mérgezés jelei lehetnek, de nem minden hasmenés oka mérgezés. Az előbbi jelek bármelyikénél forduljunk azonnal állatorvoshoz, elmesélve az összes körülményt, például hogy mire gyanakszunk.

 

 

 

 

logo

Az Állat és Barát bejegyzett védjegy! Minden jog fenntartva!
A védjegy, vagy az allatesbarat.hu oldal bármely képi vagy szöveges elemének a tulajdonos engedélye nélküli használata törvénybe ütközik.